Skip to main content

Předkožka je pohyblivá kožní řasa, která se skládá z vnějšího a vnitřního listu, obaluje žalud a chrání ho před mechanickým poškozením a škodlivými látkami. Předkožka také udržuje optimální vlhkost, teplotu a pH a ochraňuje močové cesty před nepříjemnými a zdlouhavými infekcemi. Při narození chlapečka je předkožka připojena k žaludu a je v ní jen malá dírka, aby měla kudy odcházet moč při močení. Rodiče malých dětí často řeší, zda předkožku na penisu přetahovat nebo ne. Většinou je to nakonec na jejich uvážení, protože i názory odborníků se u této problematiky velice rozcházejí. V podstatě není ani znám přesný věk, do kdy by měla být předkožka volně přetažitelná.

Přetažení předkožky u dětí - proč ANO


Uvolnění předkožky u dětí
Přetahování předkožky je u chlapečků považováno za součást hygieny, díky které se odstraní maz neboli smegma pod předkožkou. V případě jeho hromadění hrozí vznik zánětu žaludu nebo zánětu předkožkového vaku. Předkožku však není potřeba přetahovat hned od narození. Ze začátku úplně stačí sledovat, jak chlapeček močí a zda je proud moči přiměřený.

Přetažení předkožky u dětí - proč NE


U násilného přetahování předkožky mohou vzniknout prasklinky, které mají za následek zjizvení kůže a z toho plynoucí ztrátu pružnosti předkožky. Pokud je povrch žaludu tuhý a jizevnatý, zúží se ústí močové trubice, což může vést k problémům s močením. Předčasné přetahování může také způsobit zaseknutí předkožky za hranou žaludu, kdy předkožku nelze vrátit a narůstá otok žaludu. Pokud se nepodaří v domácích podmínkách okamžitě vrátit předkožku do původního stavu, je nutné co nejrychleji navštívit lékaře. Může se jednat o takzvanou parafimózu, u které je někdy nutná i celková anestezie s nastřižením předkožky.
Přetažení předkožky u dětí

Jak na přetažení předkožky


Všeobecně je doporučováno začít s přetahováním předkožky ve věku kolem tří let, protože u novorozenců a kojenců nelze předkožku přetáhnout prakticky nikdy.

Nejdříve umyjte chlapečkovi penis teplou vodou. Stačí obyčejná voda, případně s příměsí bylinek, přílišné mydlení by mohlo spíše uškodit. Poté předkožku přetahujte mírným tahem ke kořeni penisu jen tak, jak to půjde. Jakmile je předkožka přetažená, šetrně očistěte žalud. V každém případě buďte velmi jemní, nepoužívejte sílu a pozorně sledujte reakci vašeho dítěte. Čím bude chlapeček starší, tím lépe by to mělo jít. Určitě buďte trpěliví.

Šetrný pomocník Piňďa mast


Na uvolnění chlapecké předkožky je možné použít bylinnou mast Piňďa, kterou vyrábí a prodává česká firma Alta Herba. Nejlepší je kombinovat mast ještě s bylinnou směsí na uvolnění předkožky Piňďa koupel. Jedná se o velmi šetrné přírodní produkty bez jakýchkoliv škodlivých látek.

Piňďa mast je tvořena bylinnými extrakty z tymiánu obecného, měsíčku lékařského, třezalky tečkované a lnu setého. Dále se skládá z domácí vazelíny tvořené včelím voskem a rostlinným olejem. Mast obsahuje i přírodní antibakteriální složky, které minimalizují možnost zanícení případných trhlinek. Mast se osvědčila i v případě opruzenin.

Piňďa koupel – bylinná směs na uvolnění předkožky se skládá z bylinných extraktů z lnu setého, proskurníku lékařského a kopřivy dvoudomé.

Báječné bylinky

Jak udržet přetaženou předkožku


Uvolnění předkožky u dětí

Čtyřicet gramů směsi Piňďa koupel přelejete třemi litry studené vody a necháte dvanáct hodin macerovat. Poté bylinky scedíte a nalejete do vaničky, v níž dítě sedí přibližně dvacet minut. Koupel by měla být prováděna minimálně čtyřikrát týdně. Koupel můžete nechat i do druhého dne. Stačí ji přihřát a znovu použít. Po koupeli aplikujte chlapečkovi Piňďa mast.

Díky každodennímu promazávání Piňďa mastí bude měkká tkán elastičtější a uchycená předkožka se bude postupně a ohleduplně uvolňovat a ustupovat. Přípravek se nanáší dvakrát denně na nenásilně staženou předkožku a na její okolí.

Na co si dát pozor


Pokud se objeví některý z níže uvedených problémů, je důležité kontaktovat pediatra nebo urologa. Jedná se o případ, kdy si dítě stěžuje na bolest při močení, nebo moč neodchází volně a hromadí se pod předkožkou a teprve potom vytéká ven. Dále v situaci, kdy předkožka nejde volně přetáhnout ještě v předškolním věku nebo je žalud, předkožka či celý penis načervenalý nebo oteklý.

Uvolnění předkožky u dětí

Fimóza neboli zúžená předkožka

Zúžená předkožka je problém, který je pro laika velmi obtížně rozpoznatelný. Chlapec se již narodí s dlouhou úzkou předkožkou, kterou nejde přetáhnout. Pokud si nejste jistí, raději to zkonzultujte s vaším pediatrem. V případě, že byste předkožku přetahovali násilně, tak by se mohly vytvořit trhliny vedoucí k jizvám a chlapeček by z toho mohl mít později i psychické problémy.

Fimóza u dětí se nejprve řeší kortikoidními mastmi, které pomohou kůži rozvolnit. Pokud se to nepodaří, teprve potom se přistupuje k chirurgickému zákroku v celkové narkóze. Zákrok trvá mezi třiceti až čtyřiceti minutami a druhý den je chlapec obvykle propuštěn domů. Stehy jsou vstřebatelné a do tří týdnů se většinou rozpustí a samy vypadnou.